Myrte Schoenmakers

content image

Mijn naam is Myrte Schoenmakers, oedeemfysiotherapeut en oncologiefysiotherapeut.

 

In 2011 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut bij de Hogeschool van Utrecht en sindsdien ben ik met veel plezier aan de slag in deze praktijk.

 

Als oedeemtherapeute behandel ik patiënten voor het verminderen van oedeem ergens in het lichaam als gevolg van bijvoorbeeld een operatie of een behandeling van kanker, waarvoor ik in september 2015 de opleiding tot oedeemtherapeute heb afgerond.

 

Omdat hier mijn interessegebied ligt en oedeemtherapie vaak aan patiënten wordt gegeven die kanker hebben of hebben gehad, ben ik in september 2013 begonnen aan de Master Oncologie voor fysiotherapeuten. Deze 4 jarige master opleiding heb ik halverwege 2017 met succes afgerond, zodat ik naast oedeemtherapie ook andere therapievormen kan bieden aan oncologische patiënten in verschillende fases van hun ziekte.

 

De oncologie fysiotherapeut kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte: de curatieve fase (de herstelfase), de palliatieve fase en/of de terminale fase.  Elke fase vereist een specifieke behandeling  door de oncologiefysiotherapeut, aangezien de behandeldoelen per fase verschillen.

In de curatieve fase liggen de doelen bij het herwinnen van de verloren of verminderde vaardigheden. Bv kracht- en conditieverlies en verlichten van spanningsklachten.
In de palliatieve fase liggen de behandeldoelen bij het behoud van de nog aanwezige vaardigheden. Bv door aangepast trainingsschema om nog zolang als mogelijk actief te blijven.
In de terminale fase liggen de behandeldoelen vooral in het begeleiden van de patiënt bij de steeds verder afnemende vaardigheden. Bv ademhalingtechnieken bij benauwdheid, ontspanningsoefeningen voor pijn en angst en zoeken naar een comfortabele houding.

 

Door screening en betere behandelmethoden krijgen kanker en de gevolgen van kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welbevinden. De patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen of als coach in dit proces functioneren.

 

Daarnaast behandel ik ook individueel mensen met andere klachten aan het bewegingsapparaat en ik sta in het MTC (Medisch Trainings Centrum) om mensen tijdens het sporten te begeleiden.

 

Ook heb ik de cursus Medical Taping afgerond en de cursus Manuele therapie volgens Cyriax voor de wervelkolom en bovenste extremiteit.