Het MTC is met ingang van 22 mei a.s. weer open voor het sporten. Wij proberen u zo snel mogelijk persoonlijk hiervan op de hoogte te brengen. U kunt ons natuurlijk ook zelf bellen op nummer 030-6561832

Slaaptherapie

Chronische pijn netwerk

Chronische Pijn

Sinds mei 2014 is Karin van Gils, Cesar therapeute, aangesloten bij het Landelijk netwerk Chronische Pijn van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. Zij heeft hiervoor de nodige scholing gevolgd en d.m.v. extra scholing, symposia en intercollegiaal overleg met literatuurstudie blijft onze kennis actueel.

Zie voor meer informatie:

http://www.landelijknetwerkchronischepijn.nl

Chronische pijn, hoe ga je er mee om?

Lichamelijke pijn die maar niet weggaat: Een op de vijf mensen heeft er last van, met soms grote gevolgen. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Pijn kost veel energie, je wordt er moe en onzeker van. Zeker als je na allerlei onderzoeken en behandelingen te horen hebt gekregen dat je 'er maar mee moet leren leven', of dat er zelfs geen duidelijke oorzaak is voor de pijn. Hoe ga je daarmee om? En vooral: Wat kun je er aan doen? Het Netwerk Chronische Pijn biedt een effectieve behandelwijze met een combinatie van mentale en fysieke training. Ook oefentherapeuten uit de regio zijn aangesloten.

De therapeuten werken volgens de laatste inzichten over de samenwerking tussen lichaam en brein. Want door die samenwerking ontstaat pijn. Als je in je vinger snijdt, zend je vinger een prikkel uit naatr je hersenen. Door die waarschuwingsprikkel stop je met snijden en ontzie je je vinger todat deze genezen is.  Maar wat als de waarschuwingsprikkel meer pijn veroorzaakt dan je op basis van de oorzaak zou mogen verwachten? Of zelfs doorgaat, terwijl de lichamelijke oorzaak er niet meer is. Dan is de automatische reactie om je lichaam te ontzien vaak niet meer de beste oplossing.

Het netwerk heeft voor de behandeling van chronische pijnklachten het Chromisch Pijn Protocol opgesteld. Daarmee wordt allereerst in kaart gebracht wat de oorzaak is van pijn, hoe je pijn ervaart en hoe je omgaat met pijn. Pijn leidt bij de ene persoon tot bewegingsangst, terwijl de ander juist de pijn negeert en over grenzen heen gaat. In beide gevallen wordt het er niet beter op. Ondanks het woord 'Protocol' bestaat iedere behandeling uit een op maat gemaakt programma. Met doelen waar resultaatgericht naar toe wordt gewerkt. Die doelen zijn voor iedereen anders.

Een vrouw van 61 jaar vertelt: Vanwege de pijn kwam ik mijn stoel niet meer uit. Ik wilde zo graag gewoon naar de supermarkt kunnen lopen met mijn kleinkind. Ik dacht dat het nooit meer mogelijk zou zijn. Nu de behandeling is afgelopen kan ik veel meer dan ik durfde te hopen. Ik kan een kilometer lopen en ik zit nu ook dagelijks 15 minuten op de hometrainer. "Een man van 44 jaar. "Ik ben door specialisten onderzocht en heb jarenlang veel therapie gehad, maar de klachten gingen niet over. Een beetje minder pijn zou al fijn zijn. Door de behandeling en begeleiding weet ik nu wat het verband is tussen mijn klachten. Door me anders te gaan gedragen is de pijn heel snel veel minder geworden."

De oefentherapeut vertelt: "Juist bij chronische pijn is inzicht en gecontroleerde beweging zo belangrijk. De wisselwerking tussen de hersenen en het lichaam is bij chronische pijn verstoord. Ze moeten weer op de juiste manier leren samenwerken. Door anders te bewegen geeft het lichaam minder pijnprikkels door aan de hersenen. De hersenen leren vervolgens dat ze bij een bepaalde beweging geen waarschuwingssignalen hoeven af te geven. Het vertrouwen in het lichaam komt terug en uiteindelijk wordt het ook weer mogelijk om zinvolle activiteiten te ondernemen of "gewoon leuke dingen" te doen. Juist de combinatie van coaching en fysieke en mentale oefeningen helpt om meer grip te krijgen op pijnklachten."

De website www.netwerkchronischepijn.nl bevat een overzicht van gespecialiseerde oefentherapeuten. De therapie wordt in de praktijk van de oefentherapeut gegeven en vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering. De hoogte van de vergoeding kan per zorgeverzekeraar verschillen.